Cipsin Zararları;
Günümüzde hiç de dikkat etmeden, gayet rahat bir şekilde yediğimiz cipsin işte zararları;

Yıllardır cipsin zararları konusu hem medya hem de sosyal medya tarafından gündemde tutuluyor. Ancak cipsin ne kadar zararlı olduğuyla ilgili ne yazık ki pek çok çelişkili bilgi mevcut. Cipsin zararlarının, esasen üç farklı boyutu var. İlk boyutu işin tuz ile ilgili bölümü. Bilindiği üzere cipsler oldukça fazla tuz içeriyorlar. İkinci boyutu ise cipslerin yapıldığı trans yağlar. Trans yağların zararları ile ilgili makalemizde bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. Üçüncü boyutu ise içeriğindeki koruyucu maddeler. Esasında, pek çok hazır/fabrikasyon üründe cipslerde olan koruyucu/renklendirici kimyasallar var ancak, cipsin mevcut tuz ve trans yağlarının etkisine bir de bunlar eklenince, cipsin sağlıksızlığı perçinlenmiş oluyor.
Günümüzde hiç de dikkat etmeden, gayet rahat bir şekilde yediğimiz cipsin işte zararları;

Yıllardır cipsin zararları konusu hem medya hem de sosyal medya tarafından gündemde tutuluyor. Ancak cipsin ne kadar zararlı olduğuyla ilgili ne yazık ki pek çok çelişkili bilgi mevcut. Cipsin zararlarının, esasen üç farklı boyutu var. İlk boyutu işin tuz ile ilgili bölümü. Bilindiği üzere cipsler oldukça fazla tuz içeriyorlar. İkinci boyutu ise cipslerin yapıldığı trans yağlar. Trans yağların zararları ile ilgili makalemizde bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. Üçüncü boyutu ise içeriğindeki koruyucu maddeler. Esasında, pek çok hazır/fabrikasyon üründe cipslerde olan koruyucu/renklendirici kimyasallar var ancak, cipsin mevcut tuz ve trans yağlarının etkisine bir de bunlar eklenince, cipsin sağlıksızlığı perçinlenmiş oluyor.
Cipslerin aşırı tuzlu olması
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2015 yılında yayınladığı verilere göre yetişkin bir insan, bir günde en fazla 6 gram tuz almalı. 6 gram ve üzerindeki tuz alımları, orta vadede hipertansiyon, uzun vadede ise ciddi kalp rahatsızlıklarının habercisi durumunda. Diğer yandan günde bir gramın altında tuz tüketilmesi de, vücuttaki iyot dengesi açısından tavsiye edilmiyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2015 yılında yayınladığı verilere göre yetişkin bir insan, bir günde en fazla 6 gram tuz almalı. 6 gram ve üzerindeki tuz alımları, orta vadede hipertansiyon, uzun vadede ise ciddi kalp rahatsızlıklarının habercisi durumunda. Diğer yandan günde bir gramın altında tuz tüketilmesi de, vücuttaki iyot dengesi açısından tavsiye edilmiyor.

Bilindiği üzere trans yağlar gelişmiş ülkelerin (özellikle Avrupa’daki öncü ülkeler olan Almanya, İngiltere, Fransa ve İsviçre) pek çoğunda tamamen yasaklanmış veya büyük oranda kısıtlanmış durumda. Ancak Türkiye gibi henüz gelişmekte olan ülkelerde bu durum o kadar da net değil.
Cipsin zararlarının en can alıcı noktası ise, bu tarz ürünlerin genelde akşam saatlerinde veya gece saatlerinde tüketilmesi. Vücudun dinlenmeye hazırlandığı bu saatlerde, cips yenmesi suretiyle vücuda tam bir yağ ve tuz bombardımanı başlıyor. Doğal olarak vücudun tüm dengesi, en hassas olması gereken saatlerde, bu tuz ve yağı sindirmek için alt üst oluyor. Bu durum ilerleyen süreçte kalp krizi ve kanser riskini ciddi oranda arttırıyor.
0 yorum:
Yorum Gönder